Söderhamns Skärgårds Triathlon 2014

publicerat i Träning & hälsa;
I lördags var det då dags för årets upplaga av Söderhamns skärgårds triathlon. Förra årets premiärlopp blev en succé och direkt efter målgång lovade jag mig själv att jag skulle deltaga vid årets lopp. I år skiljde sig förutsättningarna en del i jämförelse mot förra året, förra året var det 25 grader i luften, strålande sol och 18 grader i havet. I år visade termometern 12 grader i havet, 9 grader i luften, regn och lätt vind..... OH MY GOD hur skulle det gå...
 
Jag har ju alltid påstått att jag är viking och hade inte en tanke på att bära någon våtdräkt vid simningen men när väderleken inte drastiskt förändrades några dagar före loppet insåg jag att det var dags att leta upp en. Sökandet gick fort då Pappa & Mamma i oro över att jag skulle dra på mig hypotermi åkt och köpt en till mig och skickat den på posten, all kärlek till er utan vårdräkten hade jag aldrig kunnat delta :)
 
Samma morgon vi skulle tävla läste vi i tidningen att simningen kortats ner till 500 meter istället för 750 på grund av säkerhetsskäl och kylan... Nu började nervositeten smyga sig på. För första gången var jag nervös, inte på grund av tidskrav eller prestationskrav på mig själv utan på grund av KYLAN, det har aldrig hänt förr. Jag brukar bli nervös inför lopp men då beror det oftast på att jag är rädd för att göra mig själv besviken nu var det en helt ny nervositet.
 
Klockan 13:00 stod vi på stranden vid Stenö havsbad och tittade ut över bojarna vi skulle simma runt och redan nu var händer och fötter helt bortdomnade men stämningen var väldigt god. Alla hoppade vi i vattnet med samma förutsättningar och alla stod vi och småskrattade över vädrets makter, älskade svenska sommar....
 
Simningen gick över förväntan och jag kan inte påstå att jag var så påverkade över kylan men det var när jag klev upp ur vattnet, drog av mig våtdräkten och skulle sätta på mig skorna som jag insåg hur nerkyld jag var. Händerna ville inte svara och det kändes som att det tog en evighet att få skorna knutna och hjälmen knäppt. Jag satte mig på cykeln och började trampa de 20 kilometrarna in mot Söderhamn. Ganska fort insåg jag att det skulle bli en kall färd, det regnade och farten gjorde att vinden sved mot kroppen. Jag är dock väldigt nöjd över cyklingen då jag cyklade hela vägen i en och samma växel (händerna var så bortdomnade att jag inte kunde växla, kraften fanns inte där, jag gjorde några tappra försök men insåg fort att den energin var bättre att spara).
 
Väl inne i Söderhamn var det dags att växla över till löpningen, min favorit del. Efter att ha hängt upp cykeln och under svårigheter fått av mig hjälmen (återigen ville inte händerna fungera och att knäppa upp spännet på hjälmen var ett stort projekt) så började jag springa. Det var en befrielse att få börja springa och äntligen få upp lite värme i kroppen. Det var en märklig känsla den första biten, benen var så bortdomnade och kändes inte och fast att det kändes som att jag sprang i slowmotion så visade klockan ett tempo jag bara kunde drömma om. Succesivt började känseln komma tillbaka och löpningen kändes KANON, jag var så lycklig och när jag väl kom till upploppet kände jag att jag hade krafter kvar till en spurt :)
 
Känslan när jag kommer på upploppet på gågatan och ser målbågen och hör alla hejarrop och applåder är helt oslagbar. Jag känner hur jag ökar farten för varje andetag jag tar och för varje steg blir leendet bredare och bredare. När jag passerar mållinjen är jag så glad och upprymd och full av eufori! Nu vet jag varför jag deltar i alla dessa lopp, det bringar så mycket glädje och jag känner mig så stolt över min prestation. Det blir helt klart start även nästa år, det är en sak som är säker!